Różne sposoby przyrządzania kawy

Mało kto wie, że początkowo kawa była napojem, którzy przyrządzano wyłącznie na wielkie okazje. Czarny napar wypijali między innymi mężczyźni, którzy udawali się na bitwę. Miało to na celu pobudzenie, dodanie energii, a także poprawienie koncentracji, która podczas walk jest niesłychanie ważna. Ale czasy, kiedy sporadycznie sięgano po filiżankę ze specjałem o dużej zawartości kofeiny, mamy już dawno za sobą. Wręcz ciężko jest sobie wyobrazić, że mógł być to produkt, po który sięgano od święta. Bo obecnie wiele osób zaczyna dzień od kubka aromatycznej kawy, a zanim położy się spać, przyrządza sobie jeszcze jedną lub dwie porcje pobudzającego napoju. Sposobów na jego przyrządzenie jest całe mnóstwo, przez co nie da się wymienić ich wszystkich, ale w tym artykule skupimy się na kilku najpopularniejszych i godnych wypróbowania.

Mocny napar, czyli stawiające na nogi espresso

Zanim przejdziemy do omawiania różnych wariacji kawowych, w tym tych, które przyrządzane są z mlekiem, należy wspomnieć o królowej kaw, czyli słynnym espresso. Czym się charakteryzuje ten rodzaj kawy? Otóż może być ona zaparzona wyłącznie w ekspresie ciśnieniowym i ma intensywny smak oraz aromat. Aby przygotować wyborne espresso, ekspres musi najpierw bardzo drobno zmielić ziarna, a następnie przepuścić kilkadziesiąt mililitrów gorącej wody. Jak podaje Narodowy Instytut Włoskiego Espresso, dla których picie kawy jest prawdziwym rytuałem, filiżanka do espresso powinna mieć od pięćdziesięciu do maksymalnie stu mililitrów. Jeżeli szukasz wysokiej jakości ziaren kawy, które będą aromatyczne i odpowiednio wyselekcjonowane, to polecamy skusić się na mieszankę Premium, która dostępna jest w różnych wariantach. Poza klasycznymi ziarnami espresso można zamówić również arabicę, brasil i crema. W zależności od tego, kto co lubi, można wybrać ziarna, dzięki którym uzyskamy bardziej intensywny lub łagodniejszy smak.

Popularne kawy z mlekiem

Było już o espresso, to teraz przyszedł czas na kawy z dodatkiem mleka. Najpopularniejsze jest cappuccino, które można zamówić praktycznie w każdej restauracji i kawiarni. Jego bazą jest nic innego, jak wspomniane już espresso, do którego trafia około pół szklanki delikatnie spienionego mleka. Jeżeli chodzi o filiżankę, w jakiej zazwyczaj podaje się cappuccino, to powinna ona być takiej wielkości, aby zmieściło się w niej między sto pięćdziesiąt a dwieście pięćdziesiąt mililitrów napoju. Co ważne, nie może być on zbyt gorący, lecz taki, który od razu można wypić. Konsystencję cappuccino określa się jako kremową, której wierzch zwieńczony jest niewielką warstwą pianki… Innym rodzajem kawy z mlekiem, szczególnie uwielbianym przez panie, jest latte macchiato. To, co różni tę kawę od popularnego cappuccino, to przede wszystkim ilość pianki, czyli spienionego mleka. W latte jest go o wiele więcej, przez co kawa podawana jest zawsze w wysokich, przezroczystych szklankach, dzięki czemu widać przejście między naparem a wysoką mleczną pianką. Co do ilości mleka, to powinno go być minimum dwieście mililitrów. Warto dodać, że przyjmuję się, iż latte jest kawą słabszą niż cappuccino – mimo, że na obydwie składa się espresso i mleko, jednak różne proporcje sprawiają, że otrzymujemy dwa odmienne smakowo napoje.

Caffe macchiato oraz lungo – jakie kawy kryją się pod tymi nazwami?

Kolejnymi rodzajami kaw, z jakimi możemy spotkać się w kawiarniach oraz podczas korzystania z ekspresu ciśnieniowego, jest macchiato i lungo. Ta pierwsza to nic innego, jak klasyczne espresso, do którego dodano dosłownie kilka kropel mleka. Dzięki temu napój zyskuje odrobinę łagodniejszy smak, ale nadal jest on intensywny. Z kolei lungo, to propozycja dla osób, dla których filiżanka jest zdecydowanie zbyt mała. Tę kawę charakteryzuje duża ilość wody mogąca wynosić od stu trzydziestu do stu siedemdziesięciu mililitrów. Tym samym można ją pić w klasycznym kubku. Lungo jest kawą słabszą niż zwykłe espresso, ale z uwagi na to, że proces parzenia jest długi, to też smak pozostaje intensywny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *