W parze z parą

Piekarniki parowe zyskują coraz większą popularność, a w sklepach znajdziemy ich duży wybór. Uznawane są jednak ciągle za nowość na rynku i dlatego wielu zadaje sobie pytanie, czy zakup tego rodzaju piekarnika to dobra decyzja.

Zdrowo, smacznie i aromatycznie

Gotowanie na parze ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Amatorzy tak przyrządzanych potraw podkreślają, że są one zdrowe i dietetyczne, ale przez wielu uważane są za pozbawione smaku. Potrawy przyrządzane w piekarnikach parowych są bowiem niezwykle aromatyczne, chrupkie i soczyste, a jednocześnie nie tracą cennych witamin i minerałów. Działanie piekarników parowych jest niezwykle proste. W większości z nich znajduje się pojemnik na wodę, która zamienia się w parę podczas przygotowywania potraw. W ten sposób przyrządzimy nie tylko zdrowe jedzenie, ale zrobimy to o wiele szybciej niż z pomocą tradycyjnego piekarnika. Chociaż, jak sama nazwa wskazuje, piekarnik służy do pieczenia, to w tym przypadku ma do zaoferowania o wiele więcej. Możemy w nim bowiem również gotować na parze, bez użycia grama tłuszczu. Takie rozwiązanie z pewnością docenią osoby, które chcą się zdrowo odżywiać i dbają o linię.

Korzyści wynikające z gotowania na parze

Z tego powodu coraz większe zainteresowanie budzi piekarnik parowy – czy warto jednak w niego inwestować? Prócz niezaprzeczalnych korzyści dla naszego zdrowia, piekarnik ten ma nam do zaoferowania o wiele więcej. Ryby czy drób przyrządzane na parze są delikatne, miękkie, soczyste i smaczne. Delikatna para ma na nie doskonały wpływ i nie odbiera tym potrawom charakterystycznego dla nich smaku. Dzięki temu nie musimy używać dużej ilości przypraw, aby nasz obiad czy kolacja zyskały na smaku. W piekarniku parowym warto też spróbować upiec chleb – na pewno nie pożałujemy tej decyzji. Pozostanie on długo świeży, a jego skórka będzie chrupiąca. Podobnie stanie się z tostami i grzankami przyrządzanymi na parze – z zewnątrz chrupiące, a wewnątrz zachowają przyjemną dla podniebienia miękkość. Na parze możemy też odgrzewać jedzenie i będzie ono jeszcze smaczniejsze niż tuż po przyrządzeniu.